Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Καταγγελία: " Υλοτόμηση περιοχών του Όρους Πίνοβο "

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟ «ΠΙΝΟΒΟ»

Πληροφορίες. Βόλτσης Σωκράτης
6975123024 ΦΑΞ 23810 51452 E-mail: kdaypel@sch.gr Αετοχώρι Δήμου Αριδαίας ν. Πέλλας
Τ.Κ 58400 Ελλάδα
14-2-2011
A.Π.: 3

Προς: Την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη τήρηση του Κοινοτικού Δίκαιου

Θέμα-Καταγγελία: «Υλοτόμηση περιοχών του Όρους Πίνοβο και κοινοτική οδηγία 79/409/EC «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών»-Ζώνες Εδικής Προστασίας

Σας κάνουμε γνωστό ότι στο Όρος Πίνοβο, που βρίσκεται στο Νομό Πέλλας και στα σύνορα με το FYROM, έχουν δοθεί από το Δασαρχείο Αριδαίας και τη Διεύθυνση Δασών Ν. Πέλλας εκτάσεις προς υλοτόμηση από υλοτομικούς συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής.
Οι περιοχές που θα υλοτομηθούν βρίσκονται στην «καρδιά» του Πινόβου και οριοθετούνται χονδρικά στην έκταση που περικλείεται από το Μαύρο Βράχο, τον Καλόγερο, την περιοχή των Πεύκων και το ρέμα Παραμαγούλα.(Φωτό όπου η περιοχή περικλείεται με κόκκινο μαρκαδόρο)
Οι υλοτομικές εργασίες αφορούν το τρέχον έτος 2011 και θα ξεκινήσουν την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Επειδή γενικότερα το όρος Πίνοβο, στο οποίο ανήκουν οι περιοχές προς υλοτόμηση, έχει θεσμοθετηθεί ως «Ζώνη ειδικής προστασίας» (SPA) για την διατήρηση της ορνιθοπανίδας, αλλά και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 ως «τόπος κοινοτικής σημασίας» (SCI). (Άρθρο δασάρχη Νίκου Μέντη, περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα 1).
Επειδή στο όρος Πίνοβο και τις ευρύτερες περιοχές παρατηρούνται περισσότερα από 250 είδη προστατευόμενων πουλιών (Άρθρο δασάρχη Νίκου Μέντη, περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα 2).
Επειδή επιπλέον παρατηρούνται σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη άγριων πτηνών που αναφέρονται στο παράρτημα I της οδηγίας 79/409/EC όπως (Αετογερακίνα (Βuteo rufinus), Χρυσογέρακο (Falco biarmicus) Κινδυνεύον, Ασπροπάρης(Nerophron percnopterus) Κρισίμως Κινδυνεύον, Τσίφτης (Milvus migrans) Kρισίμως Κινδυνεύον, Γυπαετός (Gypaetus barbatus)Κρισίμως Κινδυνεύον, Όρνιο (Gyps fulvus) Κρισίμως Κινδυνεύον, Φιδαετός(Circaetus gallicus) Σχεδόν Απειλούμενο, Κραυγαετός (Aquila pomarina)Κινδυνεύον, Πετρίτης (Falco peregrinus), Σταχτής Δρυοκολάπτης (Picus canus) Σχεδόν Απειλούμενο, Κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrhocorax) Κινδυνεύον κ.λ.π…(Τα στοιχεία αναφέρονται στο έργο «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας», που χρηματοδοτήθηκε από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Οκτώβριος του 2009).( Σχέδιο Δράσης για τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «GR1240007 Όρη Τζένα και Πίνοβο» υπεύθυνος ειδικός επιστήμονας- ορνιθολόγος Λαυρέντης Σιδηρόπουλος http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=OeCPB2zyW4w%3D&tabid=572)
Επειδή σχεδόν το σύνολο των παραπάνω σπάνιων και υπό εξαφάνιση πτηνών, αλλά και των υπολοίπων (250 είδη περίπου) έρχονται την Άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος και αναχωρούν το Φθινόπωρο.
Πιστεύουμε ότι οι υλοτομικές εργασίες που θα λάβουν χώρα την ίδια περίοδο όπως: Οι επισκευές των είδη υπαρχόντων δασικών δρόμων, η διάνοιξη, ίσως, και άλλων δρόμων και μονοπατιών για τη μεταφορά των υλοτομημένων δέντρων και γενικότερα η χρήση των μηχανημάτων για την υλοτόμηση και τη μεταφορά των ξύλων, θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που θα προκαλέσουν τεράστια όχληση επηρεάζοντας αρνητικά τα ενδιαιτήματα φωλεοποίησης, την αναπαραγωγική επιτυχία και τελικά την υποβάθμιση της ορνιθοπανίδας.
Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι με τις προγραμματισμένες υλοτομικές εργασίες δεν τηρούνται τα άρθρα 1, 2, 3, 4 (παράγραφοι 1 (α,β,γ,δ),2,3,4) 5 (παράγραφος δ) και 13 της οδηγίας 79/409/EC «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών»-Ζώνες Εδικής Προστασίας.
Θεωρούμε σημαντικό να προσθέσουμε τρία ακόμα σημαντικά στοιχεία.
Στην οροσειρά του Πίνοβου και της Τζένας μέχρι το 1998 εκτιμάται ότι ζούσε ένας μικρός αριθμός ατόμων, περίπου 10, του σπάνιου αγριόγιδου των Βαλκανίων (R.r balcanica) που ανήκει στο είδος του αγριόγιδου των Άλπεων (Rupicapra rupicapra). Ακόμη και σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για την ύπαρξή του, η οποία και σαφώς απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και δη των υλοτομικών. (Αγριόγιδο, στα όρια της επιβίωσης. Χαρητάκης Ι. Παπαϊωάννου, Ιωάννινα 2005).
Μέσα από τις προς υλοτόμηση δασικές περιοχές, περνάει η ορειβατική διαδρομή του Πίνοβου. Μία από τις πιο όμορφες και συναρπαστικές διαδρομές, κατά κοινή ομολογία όλων των ορειβατικών συλλόγων και μεμονωμένων επισκεπτών, που προσφέρουν οι ορεινοί όγκοι της χώρας μας. Οι παρεμβάσεις είναι βέβαιο πως θα αλλοιώσουν τα φυσιογνωμικά αλλά και ιστορικά χαρακτηριστικά του μονοπατιού, αφού σε αρκετές περιπτώσεις συνδέεται με το συμμαχικό μονοπάτι που δημιουργήθηκε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (1918).
Οι περιοχές που υλοτομήθηκαν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν είχαν την αναμενόμενη αναδάσωση και, ίσως, σ’ αυτό να συνάδει το γεγονός ότι «το Πίνοβο αποτελείται, κυρίως, από ασβεστόλιθους, οι οποίοι δε δημιούργησαν εύφορη γη, αλλά αλπικά τοπία, βραχότοπους και έντονους γεωλογικούς σχηματισμούς» (Άρθρο δασάρχη Νίκου Μέντη, περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα 3). Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε μελέτη που να αποδείκνυε το αντίθετο.
Με βάση τα παραπάνω και καθώς οι προφορικές εξηγήσεις, για την αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών υλοτόμησης, που δόθηκαν από το Δασαρχείο, σε δύο συναντήσεις του συλλόγου κατά το μήνα Ιανουάριο, (στη δεύτερη συμμετείχαν και μέλη του ορειβατικού συλλόγου Αριδαίας) (έγγραφο συλλόγου 3-1-2011) δεν μας έπεισαν θα θέλαμε, ειλικρινώς, να γνωρίζουμε: Αν οι εκτιμήσεις μας για μη τήρηση της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας έχουν βάση και ποια μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε αντί για υλοτομήσεις περιοχών του Πίνοβου θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα ένταξης της περιοχής σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό Προστατευόμενων περιοχών του Νομού, όταν μάλιστα οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και πιο συχνές, αλλά και πιο καταστροφικές εμφανίζονται.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ του συλλόγου.
Ο Πρόεδρος




Βόλτσης Σωκράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου